Logo

>> Alla böcker A-Z

På jagets fasta grund

Av: Margareta Zetterström

Bild 

Pris inklusive moms: 332 kr

Antal:

Skickas av oss inom 2 - 7 vardagar.

Artikelnummer:9789163165375
Förlag:Tintomara förlag
Utgivningsdatum:20050215
Mediatyp:Bok/Häftad
Omfång:259 sidor
Vikt (g):346

Om boken

Ett urval texter från tidigt sjuttiotal fram till i dag, texter om litteratur, konst, musik, teologi, politik — ja, samhälls- och kulturdebatt i vid och skiftande mening.

Boken inleds med en analys av ”Legionärerna”, P O Enquists dokumentärroman om baltutlämningen, och avslutas med en presentation av E.T.A. Hoffmanns kamp för rättssäkerhet i 1800-talets Preussen. Några av anhalterna däremellan är dödens krämare/vapenfabrikanterna, socialistprästen H.F. Spak, en kvinnlig journalistpionjär under Pariskommunen, den evigt moderne Stendhal, Kerstin Thorvall, Sigrid Undset och Simone de Beauvoir, Schubert vår samtida, IB-affären, Strindberg och qvinnodjeflarna, Jugoslaviens sammanbrott, Moderna Museet, Frälsningsarmén, EU och EMU, kvinnoprästmotståndet i Svenska kyrkan och skräckens fängelse Guantánamo.

Bokens röda tråd är det personliga anslaget, alltså det faktum att texterna i högsta grad speglar författarens egna passioner och intressen, åsikter och ställningstaganden.

Margareta Zetterström har varit verksam som skribent sedan 70-talets början. 1977 debuterade hon som författare med boken ”Erik Blomberg. En kämpande intellektuell” (Gidlunds förlag). Under 70- och 80-talet medverkade MZ regelbundet som litteraturkritiker i Bonniers Litterära Magasin, Arbetarbladet och Arbetet, senare också i LO-tidningen och Upsala Nya Tidning. 1988 utgav hon ett urval texter under titeln "Jag hatar de likgiltiga" (förlaget Kulturfront).
MZ ägnar sig också åt översättning (främst från franska och tyska). 1999 utkom hennes översättning av den franske 1700-talsförfattaren Restif de la Bretonnes "Revolutionens nätter", en ögonvittnesskildring från Paris under franska revolutionen (Hägglunds förlag).
Hon har på senare tid ägnat stor uppmärksamhet åt de politiska och kulturella förhållandena i Italien. Ett av hennes framtida projekt är att samla även dessa "italienska" texter i bokform. MZ är en fri och oberoende skribent, verksam som frilans, medlem av Sveriges Författarförbund.

För ytterligare information: http://www.margareta-zetterstrom.se

Tom kundvagn

Summa totalt:

0 kr